Manometer werking

Het doel van een manometer is eenvoudig: Een manometer wordt gebruikt om druk te meten. Specifieker: Een manometer meet of de druk in een bepaald medium gelijk blijft aan de atmosfeerdruk. Als die gelijk blijft, zal het mechanisme in balans blijven en niet vervormen, waardoor er niets gebeurt. Bij toenemende druk zal de wijzer op het afleesscherm gaan bewegen, omdat het buisje of het membraan in de manometer vervormt. De meest gebruikte manometer is de Bourdon of buisveermanometer, maar ook de membraan manometer wordt veel toegepast.

Werking van een Bourdon manometer

Het mechanisme van een Bourdon of buisveermanometer is gebaseerd op een klein metalen buisje, meestal gemaakt van messing. Het is een licht afgeplat, hol buisje en heeft meestal de vorm van een C. Het heeft één open uiteinde en een gesloten kant. Door de opening komt het te meten medium de buisveer in. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de binnenkant van het buisje, zal de afplatting ervan wat boller komen te staan, waardoor de C-vorm wat rechter zal trekken. Vervolgens wordt die beweging via het gesloten uiteinde met een mechanisme van verschillende koppelingen en tandwieltjes uitvergroot en omgezet in een roterende beweging: de aanwijsnaald in het afleesscherm zal naar rechts bewegen. Op een schaalverdeling geeft die aan wat de druk van het medium is. Bij afnemende druk zal het buisje zijn oorspronkelijke C-vorm weer terugkrijgen en zal de wijzer weer terug naar links bewegen.

Werking van een membraanmanometer

Wanneer het medium dat gemeten wordt corrosief, verontreinigd of viskeus is, wordt een membraanmanometer gebruikt. Het membraan scheidt het medium van het werkzame mechanisme in de manometer, zodat dit niet kan beschadigen door verontreiniging. Het principe van de werking van dit type manometer is te vergelijken met dat van de Bourdon manometer: er komt druk op een onderdeel te staan, dat daardoor zal vervormen en een mechanisme in werking zet.

In het geval van een membraanmanometer wordt die druk uitgeoefend op een dun, cirkelvormig membraan van metaal dat daardoor zal gaan buigen. Vaak is dit membraan vlak, maar het kan ook gegolfd zijn om de lineairiteit van de doorbuiging te garanderen. Het membraan zit tussen twee flenzen geklemd of gelast. Vanaf de onderkant komt het medium in aanraking met het membraan, dat door druk zal gaan doorbuigen. Deze beweging zal, net als bij de buisveermanometer, via een mechaniekje worden omgezet in een roterende beweging van de aanwijsnaald over een schaalverdeling in het afleesscherm.

Druk meten in vloeistof of gas

Welke soort manometer voor u het best geschikt is, hangt o.a. af van het te meten medium. Wanneer u bijvoorbeeld de druk wil meten in een corrosief medium, dan heeft u een manometer nodig gemaakt van rvs. Bij het meten van gevaarlijke media zoals verschillende zuren, zuurstof, giftige of brandbare stoffen, is een manometer die voorzien is van extra veiligheidsmaatregelen absoluut noodzakelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een blow out functie aan de achterkant. Hiermee wordt voorkomen dat bij te hoge druk lekken of barsten aan de voorkant gaan ontstaan, waardoor omstanders gewond zouden kunnen raken.

Compleet assortiment van drukmeters

EMVO Techniek kent een groot assortiment manometers en thermometers. Naast populaire instrumenten, zoals de digitale manometer, hebben wij in onze ruime voorraad ook speciale instrumenten. U kunt bij EMVO Techniek onder andere terecht voor:

Advies bij uw keuze

Bij EMVO Techniek vindt u manometers voor iedere professionele toepassing. Wij hebben vele jaren ervaring met het leveren van manometers in diverse branches. Durft u niet precies te zeggen welke manometer u dient te gebruiken? Wilt u meer informatie omtrent de werking van een manometer alvorens u een bestelling plaatst? Stel uw vragen via onze live-chat of neem contact op voor meer informatie. Wij zijn zowel beschikbaar per telefoon als mail.

Het gebruik en de aansluiting van manometers

Via de pagina montage- & gebruiksvoorschriften vindt u meer informatie over hoe u manometers kunt gebruiken én hoe u deze moet aansluiten. Voor een optimale werking van het instrument dient u deze goed te installeren. Bij montage- & gebruiksvoorschriften leggen wij dit stap voor stap uit. Bij eenheden berekenen kunt u gemakkelijk en snel eenheden omrekenen. Ideaal om te bepalen aan welke eisen het instrument dient te voldoen.

Contact

Wilt u meer informatie omtrent de werking van een manometer of het gebruik van meetinstrumenten? Heeft u interesse in het kopen van een manometer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Accurate diagnose van uw behoeftes

Vrijblijvend en kosteloos een offerte binnen 24 uur

Focus op oplossings- en klantgerichtheid